U bent op verplaatsing in het buitenland met uw wagen en stelt vast dat uw voertuig gestolen is! Wat moet u doen? Wie moet u eerst verwittigen?
Gestolen voertuig? Dit zijn de 3 prioriteiten
1. Dien klacht in bij de politie
Bel onmiddellijk naar de plaatselijke politie of naar het noodnummer (112) en dien klacht in voor autodiefstal. U zult alle nuttige informatie moeten geven omtrent uw wagen (merk, model, kleur, nummerplaat, plaats waar u uw wagen achtergelaten hebt, …). Er zal een proces-verbaal opgemaakt worden en de politie zal u een aangiftebewijs overhandigen. Laat in de aangifte duidelijk opnemen of uw boorddocumenten (grijze kaart, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs) in het gestolen voertuig zijn achtergebleven.
Deze aangifte zal niet enkel nuttig zijn wanneer u contact opneemt met uw verzekeraar, maar ook om opnieuw klacht in te dienen bij de gerechtelijke instantie van uw land (of bij de politie van uw woonplaats).
Nota: Vergewis u of uw voertuig niet door de plaatselijke politie werd weggesleept wegens fout geparkeerd!
2. Neem nadien en zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar
Als u tegen diefstal verzekerd bent, moet u uw verzekeraar op de hoogte stellen binnen de 24u na vaststelling van de diefstal zodat u aanspraak kunt maken op de waarborgen (terugbetaling, vervangwagen, …).
Als uw wagen niet tegen diefstal verzekerd is, is het eveneens aangeraden om snel uw verzekeraar te verwittigen zodat alles in het werk kan worden gesteld in geval van problemen of burgerlijke aansprakelijkheid bij een eventueel ongeval, of desnoods om uw nummerplaat te laten schrappen.
Blijf in contact met uw verzekeraar na uw terugkeer. Het is best mogelijk dat hij u vraagt om hem de boorddocumenten van uw wagen over te maken (grijze kaart, gelijkvormigheidsattest), dit voor zover u er nog over beschikt, evenals de sleutels van het voertuig.
3. Neem contact op met uw bijstandsmaatschappij
Als u een reisverzekering hebt onderschreven die de diefstal dekt en uw wagen beschadigd werd teruggevonden, zal uw bijstandsmaatschappij instaan om een logement te zoeken voor de verzekerden die op het einde van de herstellingen wachten. De bijstandsmaatschappij kan ook de terugkeer regelen van de geïmmobiliseerde personen.
Zo kan de reis van de bestuurder ook geregeld worden om zijn voertuig te gaan terughalen indien het werd teruggevonden en worden de sleep- of depannagekosten ten laste genomen.
Wat als het een huurwagen betreft?
Controleer de waarborgen die in het huurcontract inbegrepen of optioneel zijn en slaan op de diefstal van het voertuig.
Als de diefstal verzekerd is, kunnen er beperkingen zijn op het vlak van de territoriale uitgestrektheid van de waarborg, de aansprakelijkheid, de vrijstelling of de terugbetaling van sommige kosten.
Kan men autodiefstal vermijden?
Wenst u op reis te gaan met uw voertuig? Let dan op volgende punten:
Wees attent op de plaats waar u uw voertuig parkeert. Vermijd geïsoleerde en/of slecht verlichte plaatsen. Laat uw voertuig niet achter op dezelfde plaats gedurende lange tijd. Vermijd uiteraard ook alle plaatsen waar uw voertuig door de ordediensten zou kunnen weggesleept worden (bvb. een plaats waar parkeren niet toegelaten is of een plaats waar uw voertuig een obstakel zou zijn voor de andere weggebruikers).
Vraag aan contactpersonen ter plaatse waar u best kunt parkeren, vraag hen welke plaatsen ze zelf voor hun wagen uitkiezen.
Kies indien mogelijk voor een privéparking of een bewaakte parking. Veel betalende parkings hebben een camerabewaking die potentiële dieven afschrikken.
Laat, indien mogelijk, geen waardevol voorwerp achter in het voertuig. Dit is zeker het geval indien u vlakbij logeert. Neem uw bagage mee en ontrek alle objecten aan het zicht van potentiële dieven (handtas, geld, videospel of computer, …). Neem ook uw boorddocumenten mee.
Sluit de autoramen, ook indien het zeer warm is (behalve indien u een huisdier in de wagen achterlaat). Zorg ervoor dat uw koffer op slot is.
Er bestaan systemen en apps waarmee u uw wagen snel kunt lokaliseren. Deze systemen kunnen bij een autodiefstal zeer nuttig zijn.
En bij een poging tot diefstal?
Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven: verwittig de politie en laat een proces-verbaal opmaken. Neem nadien contact op met uw verzekeraar indien u een verzekering onderschreven hebt die tussenkomt in de terugbetaling van de schade.
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren: bel 051/77 70 83 of stuur een e-mail info@vuylstekeverzekeringen.be